PO MORSKI KONJIĆ

 

 

 

Adresa: Put porta 9, Slatine
Broj telefona: 021/891 139

 

Objekt Morski konjić ima 1 odgojnu skupinu:

 

Morski konjić ima 1 vrtićnu odgojnu skupinu, desetosatni program, Montessori program.
Odgojiteljice su Mirjana Alfirević Zec i Marina Drašković, a njihove trenutne zamjene na godinu dana su Maja Sinovčić, odgojiteljica  i Nataša Marendić, odgojiteljica sa završenim Montessori programom.
 
Posebnost vrtića je rad po Montessori pedagogiji. 
Montessori metoda obrazovanja uključuje prirodne interese i aktivnosti djece, a ne formalne metode podučavanja. Metodu je početkom 20. stoljeća razvila talijanska liječnica Maria Montessori.
 
Sam vrtić je opremljen Montessori materijalom koji je podijeljen na 5 područja: Područje iz praktičnog života, Područje osjetilnosti, Područje iz kozmičkog odgoja, Područje iz hrvatskog jezika i Područje iz matematike.
 

Ovogodišnji cilj u pedagoškoj godini nam je stvaranje ozračja koji se temelji na iskrenosti, poštovanju, razumijevanju i toleranciji. Posebno smo se posvetili suradnji s roditeljima.  Roditelji su primarni odgojitelji, a odgojitelji kao profesionalci pomažu, potiču i stvaraju uvjete za suradnju.

Osim s roditeljima, surađujemo s lokalnim Mjesnim odborom, DVD Slatine, OŠ Slatine, Produkcijom Bumerang, klaunom Spartankom, Kazalištom lutaka u Splitu, glumcima iz programa  Ruksak (pun) kulture Ministarstva kulture Republike Hrvatske te dogovaramo daljnje suradnje.

 

AKTIVNOSTI:

 

2024.

 

 • D.v. “Morski konjić“ je dana 15.05.2024. je bio u posjeti konjičkom  klubu „ Hanako “. Predivno mjesto u  Planom poviše Trogira gdje se nalazi konjički klub, djeci  je donijelo pregršt zabave i interakcije sa životinjama. Djeca su uživala u druženju sa životinjama i jahanju na konjima.

 • 16. 05. 2024. Posjetile su nas med. sestre iz Trogira. Djecu su educirali o važnosti zdrave ishrane, te pravilne oralne higijene.

 • 31.05.2024. Gospodin Fileo  Škrobica, tata djevojčice Tereze , došao je u našu grupu, te djeci pročitao dvije priče „ Gladna gusjenica“ i „Tri praščića.“ Djeca su ga sa zanimanjem slušala i odgovarala na upitano o pročitanom. Tereza je bila posebno sretna i ponosna zbog tatinog boravka u vrtiću.

 • Dana 13. 06. 2024. Započeli su radovi na obnovi vanjskog dijela vrtća,  dječjeg igrališta vrtića „ Morski konjić“.

 • Dana 13.06.2024. imali smo završnu priredbu u našem vrtiću. Poseban dan za naše predškolce i njihove roditelje. Djeca su pripremila pjesmice,recitacije i igrokaze. Za kraj smo se lijepo počastili i zahvalili svima na predivnoj suradnji.

 

 • RAD S MONTESSORI MATERIJALOM

U našoj skupini provodimo Montessori program prema načelima Montessori pedagogije. Pedagogija po interesu djeteta, temeljena na promatranju spontanog učenja djece, s naglaskom na poticanje samostalnosti i dječje individualnosti. Poticajna okolina i materijali za rad potiču razvoj djeteta.

Način rada uklopili smo u svakodnevni rad prema humanističkoj koncepciji = cjelovit razvoj djetetove osobnosti. Centri aktivnosti i prostor po dobi, interesima i potrebama djece, omogućuju slobodu i disciplinu. Materijali su „most“ između djeteta i okoline, u svrhu jačanja u svim područjima razvoja s ciljem dječje dobrobiti.

Neke od vježbi koje provodimo iz različitih područja: razvoj samostalnosti, kozmički odgoj, hrvatski jezik, matematika, osjetilnost…

 • vježba iz područja samostalnosti – presipanje sjemenki iz posude u posudu lopaticom;
 • vježbe iz kozmičkog odgoja – klasifikacijske kartice zemlja/voda/zrak te drveni puzzle kontinenti;
 • hrvatski jezik – pokretna abeceda te metalni umetci;
 • matematika – crveno – plavi štapići za zbrajanje;
 • područje osjetilnosti – binomska kocka.

 

 • SURADNJA S RODITELJIMA

Kao što smo naveli, ovogodišnji cilj nam je suradnja s roditeljima pa smo kroz mjesec ožujak obilježili tri suradnje te radionicu:

Gospođa Baras je u posjet skupini dovela stomatologe koji su održali kratku radionicu pregleda i razgovora o zubima, podijelili djeci medalje za hrabrost nakon pregleda te slikovnice „Zabava zvana pranje zubi“ – knjižica s aktivnostima uz vodič za roditelje.

Gđa. Baras gostovala je u skupini i krajem mjeseca ožujka gdje je donijela sve potrebne materijale za izradu aktivnosti: kartonske kutije, ljuske jajeta, filc (izrađeni kljunovi i kruna), pomične oči i perje. Djevojčica Marta i majka su oslikali temperama tijelo pilića ranije, a zajedno s djecom su izradili pilića do kraja kojega su nosili kući.

Gospodin Grbeša nam je omogućio suradnju preko branja šparoga na svježem zraku u prirodi koja je trajala preko dva sata, zatim je zajedno s djecom pripremao jelo (šparoge s jajima i slaninom) prilikom kojeg su mu djeca pomogla razbijati ljuske jajeta. Taj dan su sva djeca probala šparoge, a dječak L.R. (6.5 g.) izjavio je: „Ovo mi je najbolji ručak u vrtiću.“

 

 • USKRSNA RADIONICA ZA DJECU I RODITELJE

Dana 25. ožujka 2024. godine organizirali smo radionicu za djecu i roditelje koja je započela u 17 sati i trajala oko 1 sat i 30 minuta. Zajedno s djecom, roditelji su sudjelovali kroz šest aktivnosti: izrada kaširanih jaja koje su djeca tjedan prije pripremala u skupini s odgojiteljicom, a na dan radionice slikala temperama, izrada pilića, kokoši, zečeva na više načina s različitim ponuđenim materijalima, slikanje vodenim bojama i lijepljenje konopa na predložak jaja te izrađivanje vijenaca. Prevladavala je vedra, opuštena i radna atmosfera.

 

 • MAŠKARE U SLATINAMA

Prihvatili smo poziv OŠ „Slatine“ i zajedno s djecom osnovnoškolske dobi proslavili  Maskenbal, slušali čitanje optužnice krnji koji je predstavljao umjetnu inteligenciju, zaplesali i zapjevali s djecom i roditeljima koji su došli podržati događaj te smo se u vrtić vratili s diplomom za najbolju gostujuću ekipnu masku.

 

 • POSJET GKL – SPLIT – PREDSTAVA „KAKTUS BAJKA“

Ovu godinu započeli smo odlaskom u posjet Gradskom kazalištu lutaka u Splitu koji se dogodio 16. siječnja 2024. godine. Djeca su bila uzbuđena prilikom vožnje mini busom. Prošetali smo gradom Splitom – Rivom, Prokurativama, Marmontovom ulicom te pogledali predstavu „Kaktus bajka“.

 

2023.

 

 • BOŽIĆNA PRIREDBA

Dana 20. prosinca 2023. godine imali smo Božićnu svečanost koju su djeca prikazala preko govornog, pokretnog, glazbenog i scenskog izražavanja. Nakon priredbe, proveselili smo se zajedno s roditeljima koji su podržali svečanost pljeskom i pozitivnom povratnom informacijom, počastili se pićem i hranom te zajedno s djecom zaplesali i zapjevali te se osjetila pozitivna i vedra atmosfera. Djeca su sa sobom ponijela božićne kuglice i čestitke.

 

 • SURADNJA S RODITELJIMA

21. prosinca 2023.

U skupini je gostovala gđa.Vakante, majka djevojčice Mihaele koja je s djecom provela aktivnost izrade snjegovića. Sav potreban materijal donijela je sa sobom (papirnate tanjure, žicu u boji, kolaž – papir, ljepilo…), a djeca su rado sudjelovala i surađivala jedni s drugima, a Mihaela je bila ponosna i posebno vesela. Radovima smo ukrasili naš vrtić.


6. prosinca 2023.

Roditelji dječaka Frane Karla i djevojčice Lucije, gosp. Grbeša i gosp. Maleš, omogućili su nam posjet Sv. Nikole (gosp. Nakir) koji je u interakciji s djecom čitao poruke iz čizmica te im dijelio slatkiše povodom obilježavanja dana Sv. Nikole – zaštitnika djece.


 23. listopada 2023.

Gđa. Balić boravila je u našoj skupini s djecom povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te izrađivala tijesto i oblikovala kruščiće. Nakon izrade, ispekla je kruščiće te su ih djeca jela. Dječak Jakov bio je sretan zbog majčinog boravka u njegovom vrtiću, a djeca zbog svojih uradaka i truda.

 

 • SURADNJA S "OŠ SLATINE"

Dana 9. studenog 2023. godine u sklopu ovogodišnjeg cilja suradnje s roditeljima, s  mamom dječaka Jakova gđom.Tomislavom (spremačica u školi Slatine), bili smo u posjeti O.Š. “ Slatine”. Posjetili smo učenike prvog i drugog razreda, učiteljicu i  pedagoginju. Djeca su zajedno s učenicima škole, sudjelovala u vatrogasnoj vježbi koja se svake godine provodi u studenom.

 

 • Brinemo o našem dvorištu (maslinik)

Dana 31. listopada 2023. godine u  našem vrtićkom okruženju (maslinik), djeca su sa zanimanjem sudjelovala u aktivnosti branja maslina. Masline smo na obradu dali gđi.Šodi, Petrinoj mami koja nam je donijela 0.75 L maslinovog ulja.

 

2022.

 • Dan sjećanja na Vukovar

18. studenog 2022.godine smo proslavili sjećajući se grada heroja, Vukovara. S djecom smo razgovarali o tome danu, o patnjama Vukovarskog naroda, borbi… Djeca su napravila svoje Vodotornjeve. U dogovoru sa roditeljima su djeca donijela lampione koje smo upalili i postavili u dvorištu vrtića. 
“I Morski konjić za Vukovar svijetli!”

 

 • Brinemo o našem dvorištu

U dvorištu vrtića posjedujemo par stabala maslina, koje svake godine svojim vrijednim ručicama beremo. Obrane masline svako dijete ponese kući. Koristeći klasifikacijske kartice upoznajemo se sa sortama maslina. Isto tako imamo i stablo limuna. Kada oberemo limune, zajedničkim ih snagama cijedimo i kušamo finu limunadu. Naše dvorište smo ukrasili sadnicama raznog sezonskog cvijeća.

 

 • Vatrogasci

U mjesecu svibnju se održava Mjesec zaštite od požara. U suradnji sa lokalnim Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Slatine organizirali smo posjet vatrogasnom domu gdje su nam pokazali svoja vozila, opremu. Organizirali smo i malu pokaznu vježbu u našem dvorištu gdje su djeca gađala metu. U znak zahvale djeca su nacrtala crteže koje smo im dali.