Search
22. kol
2023
22.08.2023.

Održana završna konferencija uspješnog EU projekta „Vrtić za suvremenu obitelj“

U atriju zgrade splitske Gradske uprave održana je danas završna konferencija EU projekta „Vrtić za suvremenu obitelj“ na kojoj su, uz gradonačelnika Ivicu Puljka, predstavnici Dječjih vrtića „Cvit Mediterana“, „Radost“ i „Marjan“ prezentirali ostvarene rezultate. Podsjetimo, riječ je o projektu kojeg su navedene vrtićke ustanove provele u partnerstvu s Gradom Splitom, a kojima su uvedene nove skupine produljenih boravaka u gradske vrtiće i time se roditeljima omogućilo ostvarivanje bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

 

Projektima su se, osim produljenog boravka, razvijali novi posebni programi u vrtićima kao što su sportski, Montessori, glazbeni, dramsko-scenski te program predškole, u kojima su djeca stjecala i razvijala nove vještine od rane dobi. Provedba projekata ima benefite i za zapošljavanje i usavršavanje stručnog vrtićkog osoblja. Naime, više od 120 djelatnika prošlo je programe, a nabavila se i razna didaktička, sportska i informatička oprema. Uz 100-postotnu stopu sufinanciranja, projekt je od strane Europskog socijalnog fonda za sve tri vrtićke ustanove odobren u iznosu od 1.750.000 eura.

 

Gradonačelnik Puljak čestitao je svim akterima projekta na njegovoj uspješnoj realizaciji koja je, naglasio je, omogućila je razvoj vrtićkih ustanova u Splitu i podigla rad tih ustanova na iznimnu razinu,  s konačnim ciljem da svako dijete ima mjesto u vrtiću s najboljim mogućim uvjetima i standardima.

 

“Našoj djeci želimo osigurati najbolje uvjete za odgoj i obrazovanje. U protekle dvije godine poduzeti su veliki napori u ulaganje u nove infrastrukturne kapacitete za predškolski odgoj. Proveden je javni arhitektonski natječaj za objekte DV Pujanke, DV Kila i DV Rusulica. Kroz prvi javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano gotovo 3 milijuna eura bespovratnih sredstava za izgradnju DV Pujanke i DV Kila, a čija izgradnja bi trebala početi uskoro. Također, na drugi javni poziv nedavno su prijavljena još dva projekta; rekonstrukcija i prenamjena bivše tržnice Mertojak u dječji vrtić te rekonstrukcija i nadogradnja dječjeg vrtića u Žrnovnici, a kroz koje se planira ostvariti još skoro 600 tisuća eura bespovratnih sredstava. Ono ključno, ovim ulaganjima u gradu Splitu će se u dogledno vrijeme otvoriti 310 novih mjesta za upis djece u vrtiće“, poručio je gradonačelnik Puljak kazavši kako je pri kraju upisno razdoblje za dječje vrtiće, o čijim će rezultatima javnost ubrzo biti informirana.

 

Pročelnik po ovl. Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić pojasnio je kako su projekti trajali 20 mjeseci te su značajno premašili pokazatelje koji su bili planirani prilikom prijave.

 

“Valja navesti da je provedeno ukupno 24 i pol tisuće sati novih programa produljenog boravka, u ukupno 21 područnom objektu, a kroz koje je bilo obuhvaćeno čak 850 djece, uključujući djecu s teškoćama u razvoju“, naveo je Negotić. Prema njegovim riječima, broj odgojitelja, stručnih suradnika, pomoćnog i administrativnog osoblja koji su zapošljavani na provedbi tijekom trajanja ovih projekata je ukupno 107 osoba. Provedba projekata ostvarila je i benefite  kroz usavršavanje stručnog osoblja (kroz programe edukacija prošlo je više od 200 djelatnika vrtića), a nabavljena je i brojna informatička, didaktička i sportska oprema.

 

Zadovoljstvo finalizacijom EU projekta „Vrtić za suvremenu obitelj“ izrazili su i ravnateljica DV „Cvit Mediterana“ Endica Radić Hozo, ravnateljica DV „Marjan“ Ani Mrnjavac te Dubravko Vukovac, ravnatelj DV „Radost“.