HACCP sustav u vrtiću

 

Od 2011.g. naš vrtić posjeduje HACCP certifikat.

 

Certifikaciju je provela  DNV GL-Business Assurance, jedna od vodećih svjetskih certifikacijskih tijela.

 

HACCP je alat za upravljanje rizicima posebno dizajniran za prehrambenu industriju izrađen od strane  Povjerenstva za
Codex Alimentarius, udružen s Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

 

HACCP predstavlja integrirani sustav upravljanja sigurnosti hranom u svim fazama procesa njene pripreme i posluživanja.
Zasniva se na 7 principa:

 

  1. Analiza rizika
  2. Identifikacija kritičnih točaka
  3. Određivanje kritičnih granica
  4. Uspostavljanje sustava nadzora KKT
  5. Uspostavljanje korektivnih mjera
  6. Uspostavljanje postupaka verifikacije
  7. Uspostavljanje dokumentacije

 

Namirnice koje se koriste za pripremu hrane za djecu kontroliranog su porijekla, budući da su dobavljači također uključeni
u HACCP sustav. To nam daje veću sigurnost u zdravstvenu ispravnost namirnica koje koristimo.

 

Razvoj, implementacija i certifikacija HACCP-a je kontinuirano putovanje s neovisnim auditom koji predstavlja jedan element
u cjelokupnom procesu procjene.