Priprema djeteta za školu

priprema_djeteta_1_thumb

Polazak u prvi razred osnovne škole jedan je od značajnih koraka u procesu odrastanja i sazrijevanja. Pred dijete, adiposity ali i pred cijelu obitelj, buy postavlja se niz novih zahtjeva kojima je potrebno udovoljiti. Ne samo da se od djeteta očekuje da sjedi na jednom mjestu duže vrijeme, već se kontinuirano procjenjuje niz njegovih sposobnosti poput poštivanja pravila, čitanja, pisanja, koncentracije…. Upravo iz tih razloga često se kod roditelja u ovom periodu počinju buditi brojni strahovi. Problem postaje još i veći kada se strah roditelja proširi na dijete, pa separacijski strahovi postaju sve jači i izraženiji (djeca se teže odvajaju od roditelja, zahtijevaju od roditelja da ostanu s njima u školi ili odbijaju odlazak u školu, izražena je briga za sigurnost roditelja). I prije no što se i okrenete, period koji je za vas i vaše dijete trebao biti obojan veseljem i uzbuđenjem, postane jedan veliki, veliki stres.

I, što učiniti?

 • Razvijajte kod svog djeteta uzbuđenje i želju za prelaskom u školu

Prelazak u školu za dijete je ujedno i gubitak. On predstavlja odvajanje od prijatelja iz vrtića, najdraže odgajateljice, odlazak od mjesta na kojem su se osjećali sigurno… Važno je da razgovarate o tome sa svojim djetetom, omogućite mu da se na adekvatan način pozdravi sa prijateljima sa kojima se više neće viđati u susjedstvu ili školi.

Bude li vaše dijete na polazak u školu gledalo kao na dokaz svoje odraslosti, ono će sa uzbuđenjem iščekivati svoj prvi dan u školi. Stoga, izrazite svoje uzbuđenje zbog njihovog prelaska u školu i razgovarajte o tome što će sve naučiti novo (upoznati nove prijatelje, naučiti čitati i pisati, …) Što više ga uključite u proces kupnje i pripreme školskih knjiga i pribora (npr. zajedno stavite knjige u korice, napišite ime na bilježnice…).

Ukoliko vaše dijete razvije pozitivni stav prema školi biti će mu mnogo lakše prihvatiti sve obveza koje škola donosi.

 • Budite svjesni poruka koje šaljete svom djetetu

Da li ste ikada zatekli sebe kako izgovarate neku od slijedećih rečenica?

„ Samo se ti sada igraj, jednom kada kreneš u školu gotovo je sa tim“

„ Eeee, lako ti je ovako, čekaj samo da kreneš u školu, dovesti će tebe učiteljica u red“

Iako se vama vjerojatno takve izjave ne čine velikima, u njihovim glavicama razvija se slika budućnosti u kojoj se više NIKADA neće igrati, a možemo se složiti kako je to uistinu zastrašujuća budućnost.

priprema_djeteta_2_thumb

Osim toga, u periodu kada se pripremamo za polazak djeteta u školu, intenzivnije razmišljamo i o svojim školskim danima. Češće razgovaramo sa svojim bližnjima o tome, prepričavamo anegdote i sl., a ponekad se dogodi da nismo ni svjesni da nas dijete sluša. Važno je da kada se prisjećate tog vremena uvijek iznosite pozitivna iskustva.

3. Priprema kroz igru
Vjerujem da ćemo se složiti kako je usvajanje vještine čitanja i pisanja uistinu najmanji problem. Razviti kod djeteta želju za usvajanjem novih znanja, upornost, strpljivost, poštivanje drugih, spremnost na suradnju… ukratko, vještine koje će mu pomoći da se uklopi u vršnjačku grupu i razvije svoje potencijale pravi je izazov roditeljstva.
Polazak u školu ipak pred dijete stavlja određene zahtjeve, te se dobro pripremiti se na njih, i to što ranije. Najugodniji način za pripremu je upravo kroz igru.

 • Razvijajte djetetovu samostalnost kroz zaduživanje za neke jednostavne zadatke (postavljanje stola, odlazak u trgovinu i sl.)
 • Postepeno uvodite aktivnosti i sadržaje koji su mirniji i odvijaju se u sjedećem položaju kako biste ga na njih naviknuli.
 • Imajte realistična očekivanja ( ni previsoka, ni preniska ) kojima ćete svom djetetu poslati poruku da je vrijedno i sposobno. Na taj način očuvati ćete njegovo samopoštovanje i pozitivnu sliku o sebi.
 • Potičite dijete na crtanje i bojanje kako bi razvijalo finu motoriku potrebnu za usvajanje vještine pisanja, ali i kako bi se priviknulo na rad na papiru
 • Igrajte se…
  • kroz društvene igre ne samo da se usvajaju određene sposobnosti (pažnja, pamćenje, …) već se dijete uči poštivanju pravila, adekvatnom načinu izražavanja sreće zbog uspjeha kao i podnošenju neuspjeha
  • igre poput pamćenja niza brojeva (unaprijed i unatrag), pitalice i zagonetke pomažu razvoj namjernog pamćenja
 • Poticanjem djeteta na prepričavanje događaja ili priča razvijajte njegove verbalne sposobnosti, istovremeno mu pokazujući kako vam je njegovo mišljenje važno
 • Dok zajedno gledate filmove ili čitate priče razgovarajte o postupcima likova, na taj način kod djeteta razvijate empatiju, te sposobnost prepoznavanja svojih i tuđih emocija

Za kraj, budite svjesni da će se u školi svako dijete suočiti i s uspjehom i s neuspjehom, s prihvaćanjem i s odbijanjem, imati će svoje uspone i padove, kao i svatko od nas tijekom života. Na nama je da svome djetetu osvijestimo da ima pravo na pogrešku, a da smo mi tu da mu u svakom trenutku pružimo svoju ljubav i podršku.

Pripremila: Maja Bokan Pelicarić, prof.psih